Proglašenje dobitnika nagrada 25. Prix Marulića

20.05.2022.

16:36

Autor: Hrvatski radio

Proglašenje dobitnika nagrada 25. Prix Marulića

Proglašenje dobitnika nagrada 25. Prix Marulića

Foto: HRT / HRT

U četvrtak, 19. svibnja završio je 25. Međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić na kojemu je Hrvatski radio osvojio drugu nagradu.

Jedinstveni ambijentalni festival, koji se pod geslom 'Starim tekstovima u pohode' održava od 1997. godine u autentičnim prostorima grada Hvara, održan je od 14. do 19. svibnja 2022. Slušanja su se odvijala u Ljetnikovcu Hanibala Lucića, na Venerandi i Hvarskoj Tvrđavi Fortica, u atriju crkvice Svetog Marka te u renesansnom Hvarskome kazalištu.


Ove je godine predstavljeno 41 igrano i dokumentarno ostvarenje iz 18 zemalja, a svečanoj dodjeli nagrada u Hvarskome kazalištu prisustvovali su Gradonačelnik grada Hvara gospodin Rikardo Novak kao i Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije gospodin Robert Šveb koji je u ime HRT-a Hvaru i Hvaranima dodijelio Zahvalnicu za 25 godina gostoprimstva i prijateljstva.


Nagrada Grand Prix Marulić dodjeljuje se u trima kategorijama – u kategoriji kratke forme, dokumentarnoj kategoriji i kategoriji drame – i sastoji se od novčane nagrade, diplome i skulpture svjetionika. Međunarodni ocjenjivački sud koji su koordinirali Nadia Molinari (BBC) i Nikica Klobučar (HRT) nakon svih odslušanih emisija donio je odluku da ovogodišnji Grand Prix Marulić odlazi u Njemačku i Veliku Britaniju.


U kategoriji kratke forme Grand Prix Marulić osvojila je britanska kratka radiofonska forma THANKS FOR YOUR LETTER čiji je autor Joe Dunthorne u produkciji Falling Tree Productions.


U dokumentarnoj kategoriji Grand Prix Marulić osvojila je britanska dokumentarna radiodrama Axela Kacoutiéa A MOTHER TONGUE, također u produkciji Falling Tree.


U kategoriji drame Grand Prix Marulić za radiodramu osvojila je radiodrama XERXES u produkciji njemačkog radija Hessischer Rundfunk i austrijskoga ORF-a autorice Magde Woitzuck.


Kratka forma Mala četrnaestogodišnja plesačica autorice i redateljice Katje Šimunić u produkciji Dramskog programa Hrvatskoga radija osvojila je drugu nagradu u kategoriji Kratke forme.


Bilo je inspirativno nakon prošlogodišnjeg online izdanja ponovo se susresti na Hvaru s brojnim međunarodnim kolegama, razmijenjivati iskustva te slušati naše produkcije u čarobnim hvarskim povijesnim prostorima koji im udahnjuju dodatnu vrijednost. Osobito smo ponosni što je u vrlo oštroj međunarodnoj konkurenciji kratka forma Katje Šimunić osvojila drugu nagradu. Time smo još jednom dokazali kako se Dramski program Hrvatskoga radija svrstava u sam vrh svjetske radiofonske produkcije“ izjavila je ravnateljica festivala Adriana Kramarić.

Galerija
Proglašenje dobitnika nagrada 25. Prix Marulića, Foto: HRT/HRT
Proglašenje dobitnika nagrada 25. Prix Marulića, Foto: HRT/HRTProglašenje dobitnika nagrada 25. Prix Marulića, Foto: HRT/HRTProglašenje dobitnika nagrada 25. Prix Marulića, Foto: HRT/HRTProglašenje dobitnika nagrada 25. Prix Marulića, Foto: HRT/HRTProglašenje dobitnika nagrada 25. Prix Marulića, Foto: HRT/HRTProglašenje dobitnika nagrada 25. Prix Marulića, Foto: HRT/HRTProglašenje dobitnika nagrada 25. Prix Marulića, Foto: HRT/HRTProglašenje dobitnika nagrada 25. Prix Marulića, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!